Wonden en decubitus

Bij wonden, die slecht herstellen en decubitus is er altijd meer aan de hand. Normaal genezen wonden vlot. Gezonde mensen zullen niet snel decubitus krijgen.

Sommige wonden herstellen niet of erg langzaam. Vaak is er sprake van een slechte doorbloeding waardoor de wond niet goed gevoed wordt en niet herstelt. Wonden moeten van binnenuit herstellen met voedingsstoffen uit de voeding. Dus voeding kan verschil maken.

Decubitus heeft te maken met veel zitten of liggen in dezelfde houding, op drukplekken wordt de huid beschadigd. Iemand die ondervoed is, zal eerder decubitus ontwikkelen. En dan is het herstel lastig.

Bij decubitus moet eerst de ergo therapeute een oplossing zoeken voor het verlichten van de drukplekken.

Contact opnemen

Wat kan de diëtist doen?

Ten eerste : De voeding beoordelen. Een slechte doorbloeding kan komen door hartfalen, roken of diabetes. Bij hartfalen is veel winst te halen door natriumarm (minder zout) te eten, bij diabetes is het heel belangrijk om te zorgen dat de bloedsuikers stabiel blijven. Hoge bloedsuiker waarden remmen de wondgenezing. Verder kijkt de diëtist naar wat nodig is om de voeding te verbeteren om de wondgenezing van binnenuit te bevorderen. Het lichaam heeft heel veel eiwitten nodig om de wond te herstellen. Maar ook voldoende vitamines en mineralen.

Bij wonden en decubitus schrijf ik bijna altijd dieetvoeding voor. Met alleen gewone voeding is het lastig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Meestal specifieke dieetvoeding voor wond herstel. Zeker als er sprake is van diabetes. Op de extra suikers uit de flesjes dieetvoeding, die ook wel astronauten voeding wordt genoemd, zit de patiënt niet te wachten.

Dus ook bij wonden en decubitus wordt rekening gehouden met uw wensen en mogelijkheden. U krijgt persoonlijk voedingsadvies.


Notice: Trying to get property of non-object in /opt/bitnami/apps/wordpress/htdocs/wp-content/themes/denbesten/cursus_single.php on line 290