Slikproblemen en sondevoeding

Soms kan het nodig zijn om tijdelijk of voor altijd sondevoeding te moeten gebruiken. Dit is volwaardige vloeibare voeding die via een slangetje, de sonde, naar de maag gaat. Dat kan via een neussonde (dit is een slang die door de neus en de slokdarm naar de maag gaat, meestal tijdelijk) of een PEG, dit is een slangetje rechtstreeks door de buikwand naar de maag.

Contact opnemen

Sondevoeding kan nodig zijn als de slikreflex niet goed is, bv. na CVA, of als de keel beschadigd is bij bv. kanker in het hoofd-hals gebied of als de intake van voeding onvoldoende is en het nodig is om ’s nachts bij te voeden (vooral na slokdarm- of maagkanker).

De diëtist rekent uit hoeveel voeding nodig is en welke sondevoeding het beste past bij de behoefte, herkent problemen die bij sondevoeding kunnen optreden en zoekt naar oplossingen. Als de sondevoeding afgebouwd wordt, werkt de diëtist samen met de logopedist om dit proces van afbouw van sondevoeding en opbouw van normale voeding zo soepel mogelijk te laten verlopen, met behoud van gewicht.

Er wordt een dieetbehandelplan op maat gemaakt.


Notice: Trying to get property of non-object in /opt/bitnami/apps/wordpress/htdocs/wp-content/themes/denbesten/cursus_single.php on line 290