Voedingsadvies bij kanker

Ongewenst gewichtsverlies bij ernstige ziekte zoals bv. kanker of een infectie

Een tumor breekt weefsel af om zelf van te groeien. Dit gebeurt soms zonder dat we het door hebben. Een ernstige infectie moet genezen. Het lichaam zet alles op alles om de infectie te genezen. Dit gaat ten koste van de rest van het lichaam. Alles wat nodig is wordt gebruikt. Dit heet cachexie.

Contact opnemen

Een groeiende tumor en een flinke infectie gaan beiden gepaard met eiwitmassa verlies en dus conditie verlies en beiden gaan meestal ook gepaard met een verminderde eetlust. Bij kanker en een infectie valt niet te eten tegen het verlies, dus de oorzaak moet als eerste worden aangepakt. Het is wel belangrijk om zo snel als het kan weer te gaan eten en zo goed mogelijk te gaan eten, om uw conditie zo goed mogelijk te behouden. En liefst ook te bewegen. Al is het maar om uit bed te komen en een rondje door de kamer lopen.

Bij kanker is de voeding extra lastig; door de behandelingen mag soms niet alles gegeten worden, kan de smaak veranderen, kunnen patiënten te maken krijgen met misselijkheid, slikproblemen, verstopping of juist diarree. Sommige mensen komen juist aan, terwijl dat helemaal niet de bedoeling is.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te starten met eiwitrijke voeding. Dit kan door veel melk, vlees, eieren, kaas, vis en noten te eten, maar meestal is er meer nodig. Vaak is dieetvoeding een tijdje nodig.

Een diëtist kan dieetvoeding voorschrijven zodat het vergoed wordt door de ziektekosten verzekeraar, maar ze kijkt ook hoe u het eten zo kan verbeteren dat het in de huidige situatie is op te brengen, past bij de eet gewoonten, houdt rekening met minder trek en de mindere mogelijkheden om boodschappen te doen of te koken. Ook heeft de diëtiste ervaring met verschillende vormen van kanker, de verschillende behandelingen en de bijwerkingen waardoor het eten veranderd zoals smaak- en geur verandering, verminderde eetlust, misselijkheid, slik- en kauw problemen en problemen met de ontlasting. Ook moet er rekening gehouden worden bij sommige chemo’s dat niet alles gegeten mag worden.  Weer andere mensen hebben juist moeite om niet te zwaar te worden, ook hierbij kan de diëtist adviseren. Er wordt een dieetbehandelplan op maat gemaakt.


Notice: Trying to get property of non-object in /opt/bitnami/apps/wordpress/htdocs/wp-content/themes/denbesten/cursus_single.php on line 290