Diabetes

Diabetes Mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Bij diabetes kan het lichaam de bloedsuikerwaarden niet stabiel houden. Normaal regelt het lichaam dit heel precies met het hormoon insuline. Sommige mensen maken te weinig insuline aan, andere mensen maken wel veel insuline, maar de cellen die de suiker uit het bloed moeten halen, reageren niet meer op de insuline. Dit noemen we insulineresistentie. Dit komt vooral voor bij mensen die overgewicht hebben.

Contact opnemen

Diabetes zorg gaat via de ketenzorg. De diëtist geeft advies over voeding. Legt uit welke voeding er is en welke voeding invloed op de bloedsuikers heeft en geeft adviezen zodat de bloedsuikerwaarden lager blijven. Verder geeft de diëtist uitleg over hypo’s en hyper’s en de bespreekt de relatie medicatie en bloedsuikerwaarden. Ook bespreekt de diëtist het afvallen. Dit is een lastig onderwerp. Veel mensen hebben al tevergeefs pogingen gedaan om af te vallen.

Het koolhydraatbeperkte dieet geeft echter hele goede resultaten. In eerste instantie om de bloedsuikerwaarden te verbeteren, maar bij veel mensen lukt het met het koolhydraatarme dieet wel om af te vallen. Sinds februari 2015 is het koolhydraatbeperkte voedingspatroon het officiële advies voor iedereen met diabetes, zoals in de nieuwe voedingsrichtlijn van het NDF is opgenomen (Nederlandse Diabetes Federatie)

Waarom heeft een koolhydraatarme voeding effect? Vroeger dachten we dat we dik worden van vet, maar het zijn vooral de suikers uit de voeding, die de bloedsuikers verhogen, vervolgens worden deze suikers door insuline uit het bloed gehaald en de suikers worden omgezet in vet, met name buikvet.

Er wordt een dieetbehandelplan op maat gemaakt. Hierbij houdt de diëtist rekening met uw wensen en uw doelen. Vaak is afvallen geen reëel doel, maar kan wel ingezet worden op verbeteren van de bloedsuikerwaarden. Verlagen van de HbA1c. De diëtist helpt u ook om uw gedrag ten aanzien van voeding te veranderen, zodat u uw andere manier van eten op de langere duur kunt volhouden.


Notice: Trying to get property of non-object in /opt/bitnami/apps/wordpress/htdocs/wp-content/themes/denbesten/cursus_single.php on line 290